Spondiloza

INETOTERAPIE SI SPONDILOZA

Spondiloza cervicala
este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale, localizata la nivelul vertebrelor cervicale si a discurilor intervertebrale. Afectiunea survine in general la persoanele cu varsta inaintata( peste 45 ani ) si evolueaza in timp.Statistic vorbind spondiloza afecteaza ambele sexe in mod egal,dar survine la barbati mai devreme decat la femei.

Spondiloza cervicala apare in urma uzurii (degenerarii) discurilor sau articulatiilor intervertebrale si este adesea insotita de reactii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali. Aceasta proliferare anormala a tesutului osos (ma refer la osteofite) poate duce la cresterea presiunii exercitate asupra nervilor spinali.

Multi dintre cercetatori considera ca principala cauza a spondilozei cervicale este datorata imbatranirii tesutului ceea ce este corect insa putin conservator intrucat nu trebuie marginalizate urmatoarele cauze :
» adoptarea unei pozitii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit in fata calculatorului sau la birou);
» scaderea tonusului muscular, fapt datorat adesea sedentarismului;
» anomalii congenitale;
» traumatisme.

Toate aceste situatii „ajuta” la uzura progresiva a discurilor intervertebrale si instaurarea spondilozei cervicale,care se caracterizeaza prin redoare articulara matinala, dureri in zona cervicala si a centurii scapulare, sindrom vertiginos (ameteli). Persoanele in varsta sunt expuse la reumatisme degenerative datorita intreruperii activitatii profesionale, acceptarii sedentarismului, cresterii in greutate si diminuarii considerabile a activitatii aparatului locomotor. In aceste cazuri se produc scaderi ale tonusului muscular, apar atrofii musculare, muschii isi pierd functiile, apar modificari in axele extremitatilor osoase modificand raporturile de contact ale suprafetelor osoase ale unei articulatii, provocand tulburari in nutritia articulara si modificari biochimice la nivelul cartilajelor articulare.

Tratamentul consta obligatoriu in sedinte de fizioterapie efectuate de 2 ori pe an si asociate cu masaj terapeutic (atentie!!! diferit de masajul de relaxare), la care se adauga lunar, daca este posibil, programul de kinetoterapie. Acesta creste mobilitatea osteoarticulara, tonusul muscular, tonifica insertiile si creste nutritia discului intervertebral.
Kinetoterapiareprezinta un tratament care este alcatuit dintr-un program de exercitii active sau active cu rezistenta, program elaborat in functie de evolutia bolii si de stadiul acesteia, de catre un kinetoterapeut. In nici un caz sedintele de kinetoterapie nu se pot desfasura la domiciliul pacientului fara supravegherea medicala a unui kinetoterapeut. Trebuie precizat faptul ca tratamentul medicamentos ajuta numai temporar. Daca se tine seama de esenta leziunilor de tip artrozic, este clar ca uzura articulatiilor si modificarile osoase nu pot fi remediate cu medicamente. In linii generale, se pot lua masuri de protectie fata de uzura articulatiei, de tratament care sa scada durerea la miscare , sa reduca contractura musculara si, daca este posibil, sa se obtina o restaurare a functiei articulare. Aceste obiective insa pot fi atinse cel mai bine prin kinetoterapie si masaj terapeutic.

In final doresc sa recapitulez urmatoarele:

1. Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele lui sunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru persoanele cu probleme gastrice (de aceea antiinflamatoarele se asociaza cu medicatie de tip pansament gastric). Aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile iar efectele ei sunt, asa cum spuneam, limitate deoarece se trateaza efectul (durerea) si nu cauza. De aceea, in lipsa kinetoterapiei, fenomenele dureroase reapar.

2. Fizioterapia asociata cu masajul terapeutic actioneaza impotriva durerii cervicale avand efect antialgic, ajuta la cresterea troficitatii zonelor adiacente coloanei vertebrale si la decontracturarea musculaturii paravertebrale cervicale. Efectele fizioterapiei sunt mult mai benefice si mai de lunga durata daca aceste proceduri se asociaza cu masajul terapeutic.

3. Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei (asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora).Ea conduce la redobandirea mobilitatii articulare,cresterea elasticitatii si tonusului muscular,diminuarea efectelor negative ale osteofitelor si la imbunatatirea starii generale a organismului din punct de vedere psiho-motric. Kinetoterapia se incepe dupa cele 12 sedinte de fizioterapie asociate cu masaj terapeutic.

Nu pot sa-mi permit sa nu accentuez urmatoarele: KINETOTERAPIA (gimnastica medicala) pentru spondiloza cervicala nu se face la domiciliu, fara supraveghere medicala, fara aparatura corespunzatoare (spalier, sistem de scripeti, bicicleta ergonometrica, greutati etc.), si fara un program de recuperare medicala individualizat special pentru spondiloza cervicala, elaborat de un kinetoterapeut.