Afla care este tinuta corecta a corpului tau!

Adesea ne multumim cu un machiaj corect facut, cu o coafura frumoasa, dar putine dintre noi au poate timpul necesar pentru a se studia in ansamblu. Scopul acestui mic autostudiu ar fi sa cautam mijloacele de a remedia unele deficiente naturale; un git prea lung, un bust prea dezvoltat, o talie prea joasa etc. Desigur ca nu vom putea modifica ceea ce ne-a daruit natura, dar avem la dispozitie destule mijloace pentru a estompa unele aspecte neplacute folosind diferite artificii. Astfel, sa ne alegem o coafura care chiar daca nu este in perfecta concordanta cu moda, poate fi in concordanta cu silueta. Sau, sa ne alegem rochiile cu decolteul mare, atunci cind avem gitul prea scurt, ori cu gulerul ridicat atunci cind ceafa este prea groasa etc.

In acest articol nu urmarim numai prezentarea artificiilor care ne pot da satisfactii de moment fara a neglija efectul lor asupra psihicului cat si conturarea unor solutii in probleme legate de pastrarea echilibrului fizic si moral. Ce mijloace sa folosim, cum sa ne organizam viata pentru aceasta etc.

Un spate drept, o tinuta corporala corecta, o veche dorinta!

A avea o tinuta corporala corecta, dreapta este o problema ce se pune nu numai in unele imprejurari, ci in tot cursul activitatii zilnice. Tinuta corecta presupune un minimum de efort muscular, asigurind totodata conditii optime de activitate a functiilor organelor interne: respiratie, circulatie, digestie si secretie.

A adopta o pozitie buna, inseamna a ne asigura in general o silueta frumoasa. Pentru aceasta este insa necesar sa intreprindem un mic studiu in fata oglinzii pentru a ne gasi o pozitie naturala, frumoasa, pe care sa ne silim sa o mentinem si s-o redresam, atunci cind ne abatem de la ea.

De regula pentru o tinuta frumoasa:

  • capul trebuie tinut drept,
  • nici aplecat, nici lasat pe spate,
  • pieptul indreptat inainte,
  • spatele drept,
  • abdomenul supt.

In cursul zilei, cand mergem, cind ne asezam, sa fim atente la mentinerea tinutei. Aceasta constituie prin ea insasi o gimnastica a corpului, fiecare miscare din timpul zilei putind deveni un element de cultura fizica. Cateva minute de mladiere a corpului evita intepenirea si stingacia gesturilor.

Daca ne-am creat din copilarie anumite deprinderi in acest sens, efectele sint excelente, daca, nu, ne resimtim mai tirziu, cind poate apare cifoza, lordoza, scolioza, sau alte deformari ale coloanei vertebrale. Educarea privind tinuta corecta trebuie sa inceapa de timpuriu, mai ales daca observam la copil tendinta de curbare a spatelui sau o musculatura a spatelui insuficient dezvoltata. Viciile posturale trebuie ingrijite ca atare, nu numai prin simplu repaus ci prin tratament complex indicat de specialist, inciuzind pe langa gimnastica medicala, tratamentul medicamentos si un regim alimentar adecvat.

Desigur ca o corecta tinuta  cere o munca perseverenta, care sa nu dea insa impresia unei intepeniri a corpului, vizibila in orice moment.

  1. Ea se obtine prin exercitii zilnice de gimnastica.
  2. Asezate la masa de lucru sau la birou sa cautam a mentine gatul drept si barbia ridicata;
  3. vom potrivi un scaun corespunzator inaltimii biroului, care sa ne permita sa ne sprijinim bine cu spatele

Acasa, unde avem desigur multiple probleme de rezolvat,

sa nu uitam de tinuta si de sanatatea noastra.

Ridicind unele greutati, sa nu efectuam aceste operatii la intimplare, caci se pot ivi unele neplaceri, de exemplu, crize de sciatica, aparute dupa o rasucire brusca a trunchiului, sau durerile in spate pe care le simtim aplecindu-ne brusc ridicind un obiect. Chiar atunci cind ne relaxam tricotind sau citind, aceste minute de destindere sa le efectuam asezate cit mai bine in fotoliu si de preferinta cu pernita in regiunea lombara, iar daca nu avem fotolii, scaunul sa nu aiba un spatar prea inalt. Daca trebuie sa stam mai mult timp in picioare, sa nu sprijinim greutatea corpului numai pe un picior, ci sa cautam sa ne repartizam greutatea corpului in mod egal pe ambele picioare. Tot astfel, asteptind un mijloc de locomotie sau in alte imprejurari, sa nu stam prea mult in picioare nemiscate, mai bine sa ne miscam in cadrul locului unde ne aflam. Se va evita obiceiul daunator de a sta pe marginea scaunului picior peste picior cu spatele incovoiat.

Pentru acelea dintre noi care folosim mijloace proprii mecanizate de transport, sa asiguram confortul necesar mentinerii spatelui. Dupa 2—3 ore de activitate sint necesare citeva exercitii de respiratie si miscari de extensie. Dupa terminarea lucrului, o mica plimbare pe jos este absolut necesara. Nu intotdeauna fuga la mijloacele de locomotie este cea mai potrivita pentru sanatate, chiar daca ne rezolvam unele probleme cu citeva minute mai devreme.