Afla efectele masajului!

EFECTELE MASAJULUI

 

Cernutul este manevra ajutatoare care consta din ridicari si presiuni de jos in sus, dinainte-inapoi si in sens .ateral, se executa cu palmele in caus pe brate, antebrate, pe coapse si gambe.

Rulatul rezida in miscari dinainte-inapoi cu presiuni rulate asupra partilor moi ale corpului. Este o manevra secundara asemanatoare cernutului, dar se executa cu palma si degetele bine intinse.

Presiunile se executa prin apasari cu palmele, in scopul descongestionarii, destinderii si relaxarii.

Tractiunile si tensiunile sunt manevre ajutatoare, care se aplica in special in masajul articulatiilor si al tesuturilor periarticulare.

Scuturarile se realizeaza prin miscari ritmice si scurte ale segmentelor corpului, in scopul de a stimula activitatea musculaturii.

Efectele masajului igienic depind in foarte mare masura de felul cum sint combinate intre ele diversele procedee tehnice. Se incepe prin manevre suple si usoare, cu aracter pregatitor, crescand treptat amplitudinea si forta pina la intensitatea necesara, scazindu-se apoi treptat si incheind sedinta de masaj cu manevre linistitoare. in ceea e priveste durata sedintei de masaj aceasta variaza dupa necesitate. Sint utile uneori manevre usoare si lente care fac sa se prelungeasca durata sedintei, iar manevrele intense si vii o scurteaza. O sedinta de masaj stimulator nu va depasi niciodata 15 minute, spre deosebire de sedintele masajului sedativ care dureaza pina la 30 de minute. Efectefe masajului igienic se resimt chiar dupa prima sedinta daca este bine executat, aceste efecte sunt infime la inceput insa treptat in orele ce urmeaza se observa. In scopul obtinerii efectel de durata este necesar un numar mai mare de sedinte executate in serie. O serie nu poate fi mai mica de 10-12 sedinte.

MASAJUL IGIENIC

Masajul igienic se asociaza si cu alte procedee de antrenare metodica a articulatiilor si de intarire a muschilor, cu ajutorul unor exercitii pe aparate simple.Aparate de antrenare metodica a articulatiilor si de tonificare a musculaturii Aceste aparate simple dar eficace, atit pentru antrenarea articulatiilor cit si pentru intarirea muschilor gambelor, coapselor, ai centurii abdominale si fesieri, constituie un element ajutator al masajului igienic, in special in cura de slabire in combaterea ceiuIEfbei si a obezitatii. Astfel sint:

   Patul cu pedale la care se vor face pedalari timp de 10-15 minute zilnic, in special de catre persoanele care duc o viata sedentara

— Pedalierul simplu, este o varianta a aparatului lui Francette care se utilizeaza prin ancorarea cu doua cirlige de picioarele unui scaun, fotoliu etc. .

— Pedalonul Glaeser — pedalarile se pot face in fiecare  zi timp de 5-10 minute, corpul fiind sprijinit in maini.

MASAJUL MECANIC CU ROLE

Masajul igienic cu role se aplica rotindu-se ruloul pe fiecare segment in parte. Pe regiunile corpului care se maseaza, se vor face 5-10 rotiri, urmarindu-se ca muschii sa fie relaxati in afara de abdomen, unde trebuie sa fie incordati la trecerea rolelor iar intensitatea presiunii sa fie minima. Pe membre rotirile se vor face numai in sensul spre inima. Masajul cu role nu va depasi niciodata 10 minute. Acest masaj se face direct pe pielea curata si sanatoasa fara a fi necesar sa se unga sau sa se pudreze. Masajul cu role este eficace si in combaterea obezitatii fiind indicat in timpul tratamentelor de slabire. De asemenea are efecte satisfacatoare in celulita, cu conditia sa fie apliact de catre un specialist. Masajul mecanic cu role contribuie la preintimpinarea proceselor involutive ale im- batrinirii timpurii.

 MASAJUL MECANIC CU AJUTORUL PERIEI DE MASAJ

Acest masaj numit si periajul uscat al corpului se aplica in scop igienic, fiind usor de efectuat, cu conditia sa fie respectate sensurile in care se face periajul si numai in aceste sensuri sa fie aplicat masajul. Pentru -aceasta este necesara o perie aspra confectionata din par natural si de forma ovala. Masajul cu peria se aplica in felul urmator: membrele superioare si membrele inferioare se vor peria in sensul spre inima, deci de la degetele miinilor spre umar si respectiv de la degetele picioarelor spre sold ; pieptul si spatele se vor peria in sensul de la mijloc spre exterior. Suprafata abdomenului va fi masata cu peria circular, in sensul acelor de ceasornic. Periajul se va face lent si cu intensitate medie. Masajul cu peria nu va depasi niciodata 10 minute. La incheierea sedintei de masaj cu’peria se simte in tot corpul o placuta incalzire provocata de activarea circulatiei sanguine, apare o senzatie de prospetime si de forta fizica. Periajul poate fi aplicat si prin automasaj, dar in acest caz cind se ajunge* Ia masarea spatelui, este nevoie de o perie cu o coada lunga, sau de prezenta unui ajutor. Practicienii cu experienta recomanda o intrerupere temporara a masajului mecanic cu peria intre seriile de sedinte, de circa 2 saptamini, pentru a nu se instala obisnuinta, care ar putea ii daunatoare, practicindu-se fara intrerupere. Odata cu reluarea penajului, corpul va percepe acesti stimuli ca pe unii proaspeti, ceea ce face sa creascaeficienta eiicienta masajului.