Din ce motive apare gusa?
BĂRBIA DUBLĂ?
Odata cu inaintarea in virsta survine o pierdere a tonicitatii si elasticitatii muschilor, se formeaza depozite de grasimi si apare barbia dubla. Dar barbia dubla nu apare numai la persoanele in virsta. Ea poate sa intervina si ca urmare a unei tinute necorespunzatoare la scris, citit, cusut, spalat etc., a unor pozitii in care muschii gitului sint inactivi, relaxati ceea ce determina atonia, circulatia facindu-se mai greu si tesuturile fiind hranite defectuos.
Masuri preventive
Pentru a preveni formarea barbiei duble, vom lua masuri care constau in masaje si exercitii de gimnastica, prin care se urmareste: intarirea muschilor, impiedicarea formarii depozitelor de grasime, stimularea circulatiei singelui, preintampinarea aparitiei cutelor. Tapotarea barbiei sprijinit pe o perna prea inalta. De asemenea, la citit se recomanda tinerea cartii la inaltimea ochilor, la cca 30 cm, si nu pe genunchi sau pe masa, in asa fel incit sa nu stam cu capul prea aplecat.
Zilnic, timp de 5 minute, se vor tapota partile de sub barbie si de-a lungul maxilarelor cu partea de deasupra a degetelor strinse si intinse, alternativ cu ambele miini
Se vor executa ciupituri repezi insistindu-se asupra cutelor laterale.
Masuri curative
In cazul cind barbia dubla a aparut se vor aplica comprese reci cu apa sarata, care se mentin pe barbie timp de citeva minute. Apa sarata o vom prepara amestecind 10 linguri de sare cu o jumatate litru de apa. in apa respectiva se inmoaie un servet sau o bucata de pinza, care se stoarce si se aplica pe barbie sau se impatureste o fisie ingusta de pinza, se inmoaie in prealabil in apa, se stoarce bine si se tine intinsa cu ambele miini, lovind barbia de 15—20 de ori de jos in sus Se recomanda, de asemenea, comprese alternative folosind in acest scop doua servete, unul cu apa fierbinte, altul cu apa rece (stoarse bine); se aplica pe barbie in ritm rapid, timp de 10 minute; servetul care se aplica ultimul este cel cu apa rece. In felul acesta se realizeaza o gimnastica a vaselor sanguine, deci o hranire mai buna a pielii.
Un alt procedeu indicat in cazul barbiei duble si a gitului ridat este aplicarea, timp de o jumatate de ora, a unei comprese imbibata cu lapte, peste o crema nutritiva continind polen, laptisor de matca, vitamina A. Dupa inlaturarea compresei se maseaza portiunea respectiva timp de 5 minute. Se repeta de 2 ori pe saptamina.Daca pielea este excesiv de uscata si ridata, se inmoaie o bucata de pinza sau un servet in ulei de masline,’se aplica pe barbie si se leaga deasupra capului. Se pastreaza astfel toata noaptea.
Se vor efectua miscari de masaj si de gimnastica.
- Se va.cuprinde barbia, intre degetul mijlociu si cel aratator (foarfeca barbiei), alunecind de-a lungul maxilarelor. Se executa alternativ cu ambele miini pornind din mijlocul barbiei
- Din mijlocul barbiei pina la urechi, se vor executa miscari de vibratie.
- Se arunca capul spre spate tinind dintii inclestati, apoi capul se apleaca inainte cu barbia in piept
- Se coboara colturile gurii ceea ce duce la contractarea muschilor gitului.
- Se pronunta literele O — U — X — I — A de cite 15 ori fiecare litera, fara intrerupere (fig. 60 a, b, c, d, e).
GITUL TREBUIE INGRIJIT CA ȘI FATA
Capul drept, putin aplecat spre spate, figura calma, destinsa sint citeva elemente care contribuie la evidentierea personalitatii femeii.O fata ingrijita, de cele mai multe ori, nu tradeaza virsta, un git neingrijit constituie insa un indiciu, deoarece anii isi depun, amprenta mai intii asupra gitului si a miinilor. Zbirciturile gitului pot aparea si la persoane tinere. Cauzele pot fi constitutionale, dar si urmarea unor neglijente in ingrijire. Gitul trebuie ingrijit ca si fata. Pielea gitului, ca si a fetei, trebuie sa primeasca cantitatea de apa necesara, de sapun neutru sau acid, de crema demachianta de intretinere sau de protectie.
ingrijirile necesare gitului:
- curatirea, masajul, exercitii speciale de gimnastica, machiajulCuratirea pielii gitului.
- La spalatul gitului, vom folosi in mod obisnuit apa si sapunul, fara a face insa abuz de acesta din urma. Temperatura apei va fi potrivita, deoarece daca este prea fierbinte moleseste tesuturile si degreveaza pielea, care si asa, in majoritatea cazurilor este uscata.
- Daca pielea este aspra, vom aplica comprese caldute cu ceai de nalba sau o vom freca cu o manusa inmuiata in apa sau in spuma de sapun, pornind de sus in jos. Nu vom sterge gitul cu apa de colonie sau alcool, caci se accentueaza uscaciunea pielii gitului.In cazul tenului uscat, cind si pielea gitului este uscata se va renunta la folosirea sapunului, curatind gitul cu o crema sau lapte demachiant.
- Masajul gitului se efectueaza invers decit cel al fetei, adica de sus in jos.
- La inceput se vor face usoare miscari orizontale, executate alternativ cu ambele miini, apoi cuprinzind gitul intre degetul mare si celelalte degete si pornind dinspre’barbie inspre decolteu, Atentie! glanda tiroida va fi lasata libera in timpul masajului. La sfirsit vom executa ciupituri de-a lungul cutelor, prinzind pielea intre degetul aratator si degetul mare. La masaj se vor folosi creme nutritive. De asemenea, dusul cu apa rece indeplineste rolul unui masaj, contribuind la activarea circulatiei sanguine.
- Ceafa trebuie bine masata. Adesea grasimea se acumuleaza la ceafa, alcatuind o mica pernita; masajul lent si progresiv inlatura cu timpul aceasta neplacere .Unele persoane prezinta asa-numitele „solnite”, scobituri mai mult sau mai putin adinci intre clavicula si umar. Masajul ajuta in aceste situatii.
Machiajul gitului.
- Unele femei neglijeaza gitul si aplica doar fond de ten putin mai jos de maxilar, ceea ce uriteste gitul si ii da un aspect neingrijit.
- Daca se foloseste fondul de ten, se va machia gitul in acelasi timp cu fata. Se aplica fondul de ten si pudra, apoi se vaporizeaza putina apa de roze pentru a se fixa machiajul. Daca pielea gitului este deshidratata, se vor aplica comprese cu decoct de nalba, urmate de un masaj cu o crema hidratanta. Seara, cu aceeasi crema ca pentru fata, se maseaza si gitul, sau, dupa o anumita virsta se recomanda o crema speciala, continind lecitina 5 g, ulei de masline 25 g, lanolina 30 g, apa 40 ml.
- O data pe saptamina vom aplica o masca de galbenus de ou, caolin, parafina, evitindu-se folosirea mastilor astringente. Deoarece gitul implica o ingrijire speciala, care sa-i asigure elasticitatea, se recomanda folosirea cremelor care contin substante biologice active, in special lecitina, vitamine, extract de placenta, laptisor de matca etc.
Recomandari profilactice si curative
— Capul trebuie tinut indreptat in sus, pentru a evita formarea barbiei duble si a ridurilor gitului;
— Se va dormi pe spate fara perna, care poate fi inlocuita cu un sul tare, asezat sub ceafa; in felul acesta capul cade pe spate, iar muschii obrajilor care il sustin se odihnesc in timpul somnului (sistem japonez);
— Pe cit posibil se va lasa gitul liber si aerat, numai in cazuri speciale se vor folosi esarfele;
— Nu se va lucra stind pe un scaun prea inalt, in raport cu biroul sau cu masa;
— Cu dusul in mina se va arunca jetul de apa rece pe git si decolteu.
Pentru a ne obisnui cu o pozitie corecta a capului, vom incepe prin a merge prin casa, cu o carte pe cap, fara a inalta barbia si umerii.
Acest exercitiu simplu, repetat mereu, ajuta la intarirea muschilor gitului si pieptului.
Apa foarte rece si chiar bucatelele de gheata invelite intr-un tifon, folosite la tapotarea gitului, ii tonifica musculatura. Musculatura gitului poate fi intarita prin gimnastica si prin masaje, care se pot face zilnic, cu o crema speciala, insistind asupra partilor care se ingroasa cel mai usor, in special partea din spate a gitului (unde incep umerii).
Exercitii pentru musculatura gitului
— Culcate pe spate, cu bratele alungite de-a lungul corpului, aduceti barbia spre piept si rotiti capul in ambele sensuri;
— indreptati barbia catre umeri, contractind muschii gitului, sau cu partea dorsala a ambelor miini impingeti usor barbia indarat, contractind muschii;
— Ridicati capeti in aer, mentinind barbia cit mai sus posibil si fara sa o coboriti intoarceti capul de la stinga la dreapta, asa incit sa puteti zari mijlocul spatelui dvs.
— in pozitia „pe patru labe”, faceti rotiri energice ale cepului, de jos in sus, apoi spre dreapta, spate, stinga etc., de 6 ori.
— in pozitia culcat pe burta, cu miinile inclestate la ceafa, cu coatele ‘rase indarat si fruntea sprijinita pe podea, faceti extensia capului si a trunchiului, apoi cu revenire la pozitia initiala, de 10 ori.