Masajul facial

Masajul facial se poate practica in mod preventiv inca de la 25- de ani, prelungind in felul acesta vitalitatea si tonicitatea muschilor.

Practicat prea tirziu, cind pielea este lipsita de elasticitate, cu greu se mai poate reveni la starea normala.

Masajul poate fi executat de insasi persoana respectiva (automasaj) sau de o specialista.

In cazul in care folosim automasajul, nu putem executa intreaga gama a4 miscarilor, ci numai unele dintre acestea, care implica insa o serie de cunos-. tinte speciale.

Daca fata prezinta diferite afectiuni ale pielii ca acnee, eczeme, arsuri sau orice fel de leziune deschisa, practicarea masajului nu este indicata.

Tehnicile de efectuare a masajului pot fi diferite de la o scoala la alta. Unii specialisti recomanda un masaj foarte usor, altii sint adeptii masajului manual, in timp ce alti specialisti folosesc aparate electrice.

Sint divergente si in privinta faptului daca masajul trebuie efectuat pe un ten uns in prealabil, pudrat cu talc, sau direct pe pielea nepregatita.

In general, indiferent de tehnica folosita, rezultatele sint aceleasi.

Masajul fetei cuprinde o serie de miscari specifice dintre care cele mai obisnuite sint:

 

 MIȘCĂRI DE MINGIIERE

Cu miscarile de mingiiere sau netezire (effleurage) va incepe si se va termina masajul. Sint miscari superficiale care se executa cu pulpa degetelor sau cu mina deschisa. Sensul miscarilor este determinat de directia circulatiei singelui si limfei (de jos in sus).

Prin acest masaj:

  • — se mareste capacitatea de absorbtie a cremei hranitoare aplicata pe piele;
  • — se obtine o relaxare generala;
  • — se realizeaza o intensificare a circulatiei singelui si limfei, o stimulare a activitatii muschilor.

MIȘCĂRI ENERGICE

Miscarile energice spre deosebire de cele de mingiiere intervin asupra straturilor mai profunde ale pielii.

Acest fel de masaj se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale, pentru decongestionarea tesuturilor mai profunde si pentru indepartarea excesului de sebum din glandele sebacee. in functie de modul lor de executie, miscarile energice se pot categorisi astfel:

  1. Pianotatul este procedeul care consta in miscari executate cu patru degete, miscari asemanatoare celor facute la pian. Se efectueaza in scopul revitalizarii tesuturilor si pentru activarea circulatiei singelui.
  2. Tapotatul consta in miscari scurte, dese si ritmice aplicate cu toata fata palmara a degetelor. Prin acest procedeu se obtine o intensificare a hra- nirii tesuturilor si o crestere a tonicitatii muschilor.
  3. Framintatul. Miscarile se aseamana cu framintarea aluatului. Portiunea respectiva se apuca intre degetul mare si celelalte degete. Acest procedeu se caracterizeaza printr-o actiune stimulatoare si de tonifiere a musch’lor.Se recomanda in special in cazul tenului gras, deoarece indeparteaza surplusul de sebum al glandelor sebacee.
  4. Ciupitul ar putea fi considerat ca o varianta a masajului framintat. Se executa mai mult cu doua degete si cu miscari scurte si repetate ca si framintatul; este indicat in situatia tenurilor grase.