MIȘCĂRI VIBRATORI!?
Miscarile vibratorii se executa cu cele patru degete sau chiar cu intreaga palma si constau in miscari rapide de tremurare, de vibratie. Actioneaza in special asupra tesuturilor profunde.Aceste miscari sunt recomandate tenurilor atinse de cuperoza, congestive, avand un efect calmant deosebit.Executarea acestor miscari fiind obositoare, ele pot fi inlocuite cu un aparat electric vibrator. Unii specialisti nu recomanda insa inlocuirea masajului manual cu cel executat cu ajutorul aparatelor, acesta din urma putind doar completa masajul manual.Exista numeroase aparate electrice pentru efectuarea masajului.In cabinetele de specialitate se acorda o atentie deosebita efectuarii unor masaje adecvate tipului de ten, virstei si tipului constitutional.
Atat specialista cosmeticiana, cat si persoanele care se maseaza singure (automasaj), trebuie sa diferentieze miscarile de masaj in functie de ten gras; ten uscat; ten normal; ten senil; ten congestiv etc. Pentru tenul gras se recomanda miscarile energice, in timp ce tenului uscat ii sint indicate miscarile mingiietoare. Pentru tenul congestiv vom efectua miscari de mingiiere si multe miscari vibratorii.
In cele ce urmeaza vom prezenta etapele unui automasaj, amintind totodata ca automasajul nu cuprinde decit o parte din miscarile masajului pro- priu-zis, care se executa in cabinete cosmetice. Un adevarat masaj nu poate fi facut decit de catre o specialista.
Cum procedam?
- — Ne spalam bine pe miini, taiem unghiile scurt, si nu purtam inele care ar putea zgiria.
- — Ne stringem parul cu o bentita sau intr-o basmaluta de tifon pentru a nu-1 murdari.
- — Urmeaza demachierea obrazului cu o crema sau un lapte demachiant si o stergere cu o lotiune tonica care poate fi o infuzie din plante alese dupa natura tenului.
- — in general atit in cabinetele cosmetice, cit si in cazul in care ne masam singure, masajul este precedat de o baie de aburi.
- — Dupa expunerea la baia de aburi sau la aparate producatoare de vapori de apa, ne stergem usor obrazul cu un prosop curat si procedam la scoaterea punctelor negre. Ne acoperim degetele aratatoare de la ambele miini cu tampoane sterile si presam progresiv zona din jurul punctelor negre, tinind cont ca porii nu sint perpendiculari pe piele avind o directie care se poate recunoaste in cazul unui punct negru mai mare. Pe intregul obraz porii sint dirijati in acelasi sens.
Punctele negre se pot scoate usor si cu un tir-comedon (un mic dispozitiv folosit in acest scop) sau cu un vaccinostil (o varianta a unei penite cu care se fac vaccinurile). Atat inainte, cat si dupa extragerea punctelor negre, obrazul se va sterge cu o solutie dezinfectanta, sau cu alcool camforat.
Daca ne hotarim ca miscarile de masaj sa le efectuam mai des, se poate renunta la baia de aburi. Inainte de a trece la efectuarea miscarilor vom incalzi putina crema in palma, apoi printr-un masaj mingiietor vom aplica crema pe obraz. in cazul tenurilor uscate masajul se efectueaza cu crema grasa nutritiva, iar in cazul tenului gras cu o crema bidratanta uscata.
Aplicarea cremei se face astfel: cu miscari de mingiiere indreptate de sub barbie spre piept crema se intinde pe git, iar din mijlocul barbiei in spre urechi, prin miscari circulare, crema se intinde pe obraz si apoi din mijlocul fruntii spre timple.
Dupa ce am efectuat aceste operatiuni pregatitoare trecem la efectuarea masajului propriu-zis, avind in vedere ca durata lui poate fi de 10—15 minute, ca fiecare miscare se poate executa de 3—4 ori si ca este bine ca mainile sa nu se mai ridice de pe obraz realizindu-se un contact intim intre ele.
Fruntea
- — Se executa miscari de mingiiere (effleuraj), cu ambele miini care lucreaza alternativ, pornind de la sprincene la radacina parului. Pornind de la timpla stinga spre timpla dreapta si invers efectuam miscari in zig-zag (degetele mijlocii se intretaie).
- — Pentru prevenirea ridurilor de la radacina nasului se executa acelasi fel de miscari in zig-zag pornind de jos in sus.
- — Atit pentru ridurile orizontale, cit si pentru cele verticale, se executa miscari circulare, pornind de la radacina nasului spre timple.
Sprancenele
- — Se executa ciupituri apueindu-se sprincenele intre degetul mare si mijlociu, pornind de la radacina nasului spre timpla.
- — in aceeasi directie executam miscari de mingiiere cu degetele aratator si mijlociu in pozitie de „V (asa-numita foarfeca).
Regiunea ochilor
Miscarile de netezire vor fi foarte usoare, deloc brutale, aceasta zona fiind foarte sensibila.
Pentru „laba gistei cu mina stinga vom sustine coada sprincenei, cu mina dreapta executam miscari circulare urmate de miscari vibratorii.
Vom executa miscari circulare pornind de la radacina nasului si urmind arcadele sprincenelor. Miscarea se termina printr-o usoara presiune la radacina nasului.
Nasul
Se maseaza circular, cu degetul mijlociu, de o parte si alta a aripilor nasului si apoi cu miscari de mingiiere urcam de jos in sus.
Buzele
Masajul buzelor se executa prin miscari de foarfece (degetul aratator si mijlociu formeaza un ,,V ) folosind alternativ ambele miini. Aceleasi miscari le repetam si la barbie. Pentru prevenirea barbiei duble, se tapoteaza energic sub barbie si de-a lungul maxilarelor cu partea de deasupra a degetelor strinse si intinse (alternativ cu ambele miini).
Obrajii
- Masajul obrajilor se executa cu miscari semicirculare care pornesc de la aripile neasului, de la coltul gurii, de la barbie spre timple.
- Mai putem efectua miscari de netezire (effleuraj) cu podul palmei sau cu partea de deasupra.
- Toate miscarile sint ascendente.
- Asupra obrajilor se mai pot executa si ciupituri, tapotari si palmuit.
Gatul si decolteul
Masajul gatului se efectueaza cuprinzind gitul intre degetul mare si celelalte degete si cu miscari care se executa alternativ cu o mina apoi cu cealalta, se porneste chiar de sub urechi, mergind spre decolteu.
Pe decolteu se executa miscari circulare
In cabinetele de specialitate, in afara de masajul propriu-zis, care are rol preventiv si curativ se mai executa masaje corectoare pentru remedierea sau atenuarea unor afectiuni. Se executa masaje corectoare ale ochilor, gurii si barbiei duble. Cu varsta pleoapele pot capata riduri vizibile, iar unele persoane cu diferite afectiuni prezinta un edem al acestora.
Miscarile care se executa foarte usor si incet sunt miscari de netezire si vibratorii folosind o crema grasa hranitoare.De asemenea odata cu varsta apar riduri in santul nazolabial (zona dintre nas si buze) si la extremitatile gurii. Pentru aceasta se executa ciupituri si miscari de mingiiere.Tot in cabinetele cosmetice se mai efectueaza si masaje speciale care se adreseaza unor afectiuni ca acnee, cuperoza etc.Pentru tenurile grase, acneice este foarte indicat masajul pe uscat, fara a se aplica crema pe obraz (Jacquet), masaj care consta din executarea unor ciupituri superficiale, ce alterneaza cu ciupituri profunde.Se mai executa un masaj pentru tenurile congestive si cuperozice care consta din miscari lente de netezire si vibratorii.