UN SPATE DREPT, O TINUTĂ CORECTĂ. PARTEA I

Daca obisnuim sa stam mult timp aplecati asupra mesei de lucru, a plansetei sau a biroului sau daca adoptam din neglijenta sau din comoditate o pozitie necorespunzatoare, este posibil sa observam unele consecinte negative asupra tinutei corpului.O tinuta incorecta nu este deci numai o problema de estetica, ci ea are urmari si asupra starii fiziologice generale, mai ales daca am depasit virsta de 40 de ani. Educarea, privind tinuta corecta, trebuie sa inceapa din copilarie, mai ales atunci cind observam la copil tendinta de curbare a spatelui, sau o musculatura a spatelui insuficient dezvoltata. Ea trebuie sa constituie, prin urmare, o preocupare permanenta.

Viciile posturale se manifesta — unele din ele — inca din perioada copilariei si a adolescentei, astfel:

  • Scolioza — care este o deviatie a coloanei vertebrale — antreneaza o disimetrie a umerilor. Ea s-ar datora unei predispozitii ereditare, rahitismului sau unei debilitati generale.
  • Ciioza — este o curbura exagerata a spatelui
  • Hiperlordoza — adancirea exagerata a salelor, situatie care intervine atunci cind curbura naturala a coloanei vertebrale la nivelul salelor este prea accentuata  in acest caz fesele sint indreptate mult spre spate, care apare mult curbat, gitul are tendinta spre inainte, consecintele unei atare stari diferind de la o persoana la alta, in functie de greutatea corpului, virsta etc.La femeile slabe si musculoase hiperlordoza nu este dureroasa, in schimb la femeile grase, dupa o zi de munca obositoare pot aparea durerile.

Femeile tinere rezolva aceste dureri dupa un repaus bun. Pe masura ce inainteaza in virsta, insa, durerile apar mai accentuate la orice efort si repausul chiar prelungit nu le mai poate calma.

Toate aceste neajunsuri necesita un tratament complex care vizeaza regimul alimentar, gimnastica medicala, tratamentul medicamentos etc., care vor fi prescrise de medicul de specialitate.

Preventiv se recomanda ca dupa terminarea lucrului sa facem o plimbare de cel putin o jumatate de ora. Daca lucram la birou, dupa cateva ore de lucru, sunt necesare cateva minute de relaxare . Unele persoane au o idee gresita despre relaxare, considerind ca aceasta consta din a nu face nimic. Or, in aceste minute de relaxare, efectuind cateva exercitii de gimnastica, ne vom destinde.

  • Efectuand lucru de mana — acasa — sa ne ingrijim de un scaun al carui spatar sa nu fie prea inalt, punind si o pernita la sale. Foarte importanta este adoptarea unei pozitii corecte la lucru
  • Masa de bucatarie sa fie la inaltimea corespunzatoare taliei.
  • Dusurile sunt excelente, ele joaca rolul unui masaj actionind asupra terminatiilor nervoase si a vaselor sanguine. Cu ocazia dusului sau baii, se va freca spatele cu o perie speciala cu coada sau cu o manusa de baie aspra. In felul acesta vor fi indepartate celulele moarte, activindu-se totodata circulatia sangelui.
  • Automasajul spatelui, desi operatiune mai dificila, este foarte indicat si se executa cu palmele si degetele intinse, sau cu partea dorsala a mainilor si degetelor. Se fac miscari de jos in sus, dinspre regiunea feselor pana sub omoplat  Miscarile simetrice de o parte si de alta a coloanei vertebrale, vor fi urmate de miscari de frictiune energica (cu partea dorsala a mainilor) mai ales in regiunea salelor
  • Ingrosarea cefei va fi combatuta prin masarea zilnica a regiunii respective si prin exercitii de gimnastica, care sa antreneze in special muschii gatului.Pielea spatelui, din cauza numeroaselor glande sebacee plasate in aceasta regiune, este in cele mai multe cazuri grasa si deseori presarata cu puncte negre sau chiar cosuri. Mai rar pielea este uscata, lipsita de suplete si se des- cuameaza.

In primul caz, pielea spatelui va fi dezinfectata zilnic dimineata si seara, cu o lotiune pe baza de acid salicilic 1 g, rezorcina 1 g, sulf 4 g, glicerina 10 g, alcool 70° pina la 100 ml.

In al doilea caz se va aplica dupa fiecare spalat un strat subtire de cold- crema.

Unele persoane au spatele presarat cu pistrui foarte rezistenti la tratament. indepartarea lor o putem obtine prin aplicarea de creme pe baza de bismut sau mercur, iar in cazuri mai rebele, se va recurge la peeling cu solutii concentrate de rezorcina si acid salicilic.