Ai insuficienta musculo-ligamentara?

Insuficienta musculo-ligamentara nu este o boala, ci o etapa naturala in dezvoltarea copiilor, dar daca depaseste o anumita masurii devine daunatoare. in majoritatea cazurilor este cauza directa a dezvoltarii fizice imperfecte.

In majoritatea cazurilor, parintii, vazand ca in acelasi timp cu cresterea staturii scade greutatea, considera ca alimentatia nu a fost corecta si incep sa indoape copiii, dereglandu-le si digestia. Incep sa se depuna straturi adipoase, la fete indeosebi pe abdomen, solduri, coapse, fese, iar mai tarziu si musculatura se impaneaza de grasime, scazand si mai mult valoarea ei. Nici inima nu mai poate face fata cerintelor crescute, obosind la un efort mic; respiratia  se accelereaza si devine superficiala, oxigenarea tesuturilor este insuficienta, deci tot echilibrul risca sa fie dat peste cap,

Se spune ca un copil se misca toata ziua, inimamai are nevoie si de un supliment de miscare, fara sa ne gindim ca, de fapt, la mers la alergare el foloseste musculatura  membrelor inferioare.

Daca privim cu atentie o fetita in perioada de pubertate  nu ne va fii greu sa observam ca:

  • umerii ii sunt ingusti,
  • bratele slabe,
  • musculatura toracelui nedezvoltata,
  • abdomenul proeminent, cu o musculatura hipotana
  • in schimb, picioarele au o mus- fizica, deoarece, in mod nerational, doreste ca invatatura sa fie unica preocupare sau, ceea ce este si mai rau, incarca programul copilului cu o serie de preocupari sedentare care-i rapesc tot timpul liber.

Intrebind parintii veniti la consultatie, cit timp petrece copilul lor in aer liber in timpul anului scolar, raspunsul a fost aproape invariabil :„atat cit ii trebuie sa mearga si sa se intoarca de la scoala I  Pentru a preveni insuficienta musculo- ligamentara, sint necesare : miscarea organizata, gimnastica de dimineata, programul de educatie fizica de la scoala, practicarea patinajului (care, pe linga efectele asupra tonificarii musculaturii, ajuta si prin formarea reflexului de postura corecta, coordonarea miscarilor, ameliorarea simtului de echilibru), inotul (un sport placut si care solicita totalitatea musculaturii). Anumite stiluri de inot se recomanda in mod special pentru corectarea deficientelor mai accentuate, iar efectele aerului, apei si ale soarelui completeaza tratamentul.

In cazul in care nu am aplicat la timp metodele de prevenire, va trebui sa utilizam factori cu un efect mai specific, cum este gimnastica pentru dezvoltarea fizica generala sau speciala. Cea generala se adreseaza intregului organism, pe cand cea speciala se adreseaza anumitor grupe musculare deficitare, care prezinta o hipotonie marcata.