Cum ar trebui alcatuita o masa ?
Cele 4 parti de glucide trebuie repartizate astfel :
- — o cruditate — pentru vitamine ;
- — o parte fiarta (care micsoreaza volumul alimentelor, dar le pastreaza calitatile fibrelor — care ajuta la buna functionare a intestinelor) ;
- — o portie de zaharuri lente, pline sau fainoase, deoarece caloriile pe care le dau acestea sint consumate lent, dind energie intre mese ;
- — pana la consumarea energiei provenite din zaharurile lente trebuie o portie de zaharuri rapide — energie care se va consuma pana se fabrica cea lenta.
Cele 2 parti de proteine :
- — carne sau peste ;
- — lactate.
Din nefericire oamenii nu mai beau lapte. Astfel se distrug enzimele care sant indispensabile digestiei. Cand afla cat este de necesar laptele si vor sa bea, este prea tirziu, pentru ca nu-l mai suporta.Lipidele, ultimele din impartirea facuta mai sus, sunt grasimi de origine animala. Dintre acestea untul este singurul care contine atat de importanta vitamina A. Lipidele de origine vegetala — uleiurile — sunt si ele importante pentru ca ajuta la procesul digestiei.
S-a constatat ca o masa ideala din punct de vedere al echilibrului in continut ar fi formata din :
- — 55<>/o glucide ;
- — 30% proteine ;
- — 15o/o lipide;
- — cantitatea de apa indispensabila trebuie sa fie de minimum 1 ml/1 calorie ; deci, daca se consuma 2 000 calorii trebuie sa bem 2 litri apa pe zi. Jumatate din aceasta cantitate provine din alimente.
Este important sa urinam 1 litru si jumatate pe zi.
Vara trebuie sa bem mai multe lichide, pentru ca o parte din apa din organism se pierde prin transpiratie.
Apa nu conteaza In calculul «aloric al ratiei alimentare. In schimb, atentie la alcool. Alcoolul Intra in grupul glucidelor cu valoare maxima. Alcoolul nu trebuie sa depaseasca 5% din aportul total, adica lO» o din glucide. Deci, un om normal care consuma intre 2 000—2 500 calorii pe zi nu trebuie sa bea mai mult de un pahar la o masa. Alcoolul este absorbit pe cai metabolice particulare. Nu va faceti iluzii ca, renuntind la o lingurita de zahar, la cafea, aveti dreptul la inca un pahar. Alcoolul face parte din grupa glucidelor, dar este o grupa foarte puternica, care obliga organismul la un efort mare de oxigenare. Aceasta duce la cresterea in greutate, la cresterea colesterolului, la degradarea celulei nervoase sau a celei hepatice.
Spuneam la inceput ca nu exista formule care aplicate ne-ar scapa de neajunsurile cresterii in greutate. Dar exista o disciplina prin care se intelege atentie, grija, vointa si dorinta de a arata bine.
Iata cateva sfaturi :
- — Daca dupa ce ati mincat simtiti nevoia sa mal gustati ceva, rezistati tentatiei de a lua o prajitura sau un dulce concentrat; mincati un mar care ajuta digestiei, curata dintii, taie setea, foamea si puncteaza foarte putin.
- — Cand stringeti masa, dupa ce familia a mancat, nu „faceti curat” sub acuza ca ultima bucatica nu se lasa. Stringeti totul, ce se poate stringe, pe o farfurioara, aceasta completind urmatoarea masa. Deci, nu va mai ‘„sacrificati”.
- — Sculati-va de la masa putin inainte de a va satura, astfel incat fermoarul si nasturii sa ramina inchisi.
- —- Daca stiti ca mincati mult, stricati-va foamea, ciugulind citc ceva. De obicei, daca pana la masa principala nu se maninca nimic, dejunul se va compune din : aperitiv, felul I, felul II, eventual sl felul III, un sprit sau o bere, iar la sfirsit o cafeluta. Aceasta cantitate mare de alimente va dilata brusc stomacul, acesta obisnuin- du-se cu cantitatea mare de alimente va ramine dilatat in asteptarea mesei viitoare. Astfel apare, usor-usor, burta, care uriteste in egala masura barbatii, dar mai ales femeile.
- — Nu aveti nevoie zilnic de ciorba sau supa. Doar daca depuneti un efort fizic mare sau sinteti in crestere. Deci, sariti peste felul I. Ramineti deci la un fel, o salata, un mic desert (de preferinta o fructa). Daca va place berea, nu depasiti un pahar. Reduceti painea, taind feliile foarte subtiri.
- — Daca va plac cartofii prajiti, nu mai puneti pana la masa.
- — Micsorati consumul de sare.
- — Mariti in schimb cantitatea de apa.
- — Micsorati consumul de zaharuri rapide si mariti consumul celor lente.
- — Mincati incet si mestecati bine.
- — Nu sariti peste nici o masa.
- — Nu fumati mai mult de o tigara pentru 10 kg greutate corporala. in nici un caz nu fumati la masa.
- — Faceti sport, fie si numai 10 minute pe zi.
- — Nu mancati tarziu seara. Dupa cina plimbati-va, nu va asezati la televizor sau in pat.
Avantajele oamenilor echilibrati in greutate :
- — Sunt mai rezistenti la boli.
- — Arata mai tineri decit virsta pe care o au.
- — Hainele cad mai bine, cu eleganta, chiar daca nu sint de cea mai buna calitate.
- — isi pot permite sa manance mai bine, pentru ca maninca mai putin.
- — Și viata intima este avantajata de o greutate normala.
Dupa ce veti citi aceste rinduri, va rog sa stati de vorba cu dvs. si singure veti lua masurile necesare.