hernie

RECUPERARE MEDICALA PENTRU HERNIE DE DISC

In cazul in care pacientul decide sa se trateze pentru hernie de disc, lombosciatica sau discopatie lombara, pasii pe care acesta trebuie sa-i urmeze sunt:

» In prima faza se trateaza simptomatologia (durere, contractura musculara, discomfort) prin sedinte de fizioterapie asociate cu masaj terapeutic (nu de relaxare!); medicatia ajuta doar temporar si este, de obicei, agresiva pentru mucoasa gastrica (de aceea antiinflamatoarele se iau cu un pansament gastric de tipul omez, omeran, ranitidina); aceste sedinte de fizioterapie trebuiesc repetate de doua ori pe an deoarece efectele lor sunt de lunga durata;

» In a doua faza se trateaza cauza cu ajutorul kinetoterapiei (programul Williams- fazele I, II si III);

» In cel mai rau caz se intervine chirurgical.

Hernie de disc

Coloana vertebrala

reprezinta elementul central al sistemului osos uman si deci al aparatului locomotor. Aceasta indeplineste urmatoarele functii: functia de sustinere (sustine trunchiul alaturi de musculatura paravertebrala), functia de protectie (protejeaza maduva importiva diferitelor agresiuni mecanice cu ajutorul canalului medular), functia de mobilitate (datorita curburilor sale fiziologice ofera omului posibilitatea de a se misca si de a se deplasa ), functia morfogenetica (particularitatile mecanicii coloanei vertebrale influenteaza asezarea organelor interne).

Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 piese osoase numite vertebre. Corpii vertebrali sunt legati prin discurile intervertebrale. Intre aceste vertebre se mai gasesc si ligamente care, impreuna cu discul intervertebral si cu capsulele articulare, formeaza segmentul de mobilitate.

Componenta cea mai importanta a acestuia o reprezinta discul intervertebral care este asezat in spatiile dintre corpii vertebrali, pe care ii separa, dar ii si solidarizeaza in acelasi timp. Este format dintr-o portiune periferica, alcatuita din tesut conjunctiv fibros, numita inel fibros si o portiune centrala cu aspect gelatinos, care poarta numele de nucleu pulpos. In cazul discului degenerat, presiunile din interiorul nucleului pulpos scad semnificativ. Contractura muschilor toracelui si abdomenului reduce cu mult solicitarea discurilor intervertebrale.

Aceste date releva importanta intretinerii unei bune musculaturi toraco-abdominale pentru asigurarea functionarii normale a coloanei vertebrale si pentru prevenirea uzurii discale. Astfel, la persoanele supraponderale, unde tonusul musculaturii abdominale e scazut, se creeaza conditii mecanice nefavorabile suplimentare asupra coloanei vertebrale, explicand frecventa aparitiei discopatiei sau chiar a herniei de disc. Miscarea este necesara nutritiei discului intervertebral.

Solicitarile maxime ale coloanei lombare prin ridicarea greutatilor in pozitii incorecte (cu zona lombara in flexie sau in hiperextensie) solicita la maximum inelul fibros care se poate fisura. Bolnavul simte o durere violenta care-l imobilizeaza. In acest moment, nucleul pulpos, aflat in stare de tensiune, migreaza pe fisurile inelului fibros, provocand iritarea filetelor nervoase ceea ce provoaca o durere violenta. Acesta este primul simptom al deteriorarii discului. Daca dupa acest moment acut se continua activitatea, atunci nucleul pulpos mareste dimensiunile fisurilor inelului fibros, putand aluneca mai departe, iritand radacinile nervilor care ies din maduva spinarii. In stadii mai avansate de deteriorare a discului, nucleul pulpos se poate rupe, iar fragmentele pot migra, fie catre cavitatea medulara fie in interiorul corpilor vertebrali.

Fragmentarea si migrarea nucleului pulpos reprezinta „hernie de disc”, stare de deteriorare a discului care este ireversibila, necesitand chiar si tratament neuro-chirurgical.
Primul stadiu, de fisurare cu integritatea nucleului pulpos, este reversibil si este cunoscut sub numele de „discopatie” beneficiind de tratament medical. In stadiile urmatoare, spatiile intervertebrale se ingusteaza, diminuand in acelasi timp orificiul de emergenta a radacinilor nervului sciatic, aparand simptomul de lombosciatica.
Din nefericire, in aceasta faza se comit imprudente regretabile din partea bolnavilor care amana consultul medical continuandu-si activitatea si efortul fizic. Continuarea activitatii supune zona lezata la presiuni mari care deplaseaza nucleul pulpos sau chiar il fragmenteaza ajungandu-se la hernie de disc. Evolutia in aceasta situatie poate fi severa, presupunand tratamente complicate si costisitoare, uneori necesitand interventia chirurgicala. Scurtarea evolutiei lombosciaticii discale depinde deci de acest gest simplu, care consta din adoptarea imediata a repausului la pat si a consultului medical in primele ore de la aparitia durerii.