BAZA COSMETICII – IGIENA CORPORALĂ

Grija permanenta pentru curatenia corpului este o conditie esentiala a unei vieti sana- toase, fiind putem spune, din punctul nostru <.• de vedere, baza cosmeticii.

Trebuie sa tinem seama de marea insemnatate a curateniei pielii pentru activitatea normala a intregului organism. Glandele su- .j?’ doripare elimina sudoare, glandele sebacee elimina sebum, iar praful din aer se depune lesne, murdarind pielea.

Masurile pentru mentinerea curateniei corpului sint simple si cunoscute, dar ele trebuie respectate cu cea mai mare strictete: spalatul zilnic pina la briu cu sapun sau dusul zilnic, baia generala cel putin o data pe sapta- mina, spalatul parului etc. Curatind pielea, baia calda provoaca totodata dilatarea energica a vaselor si o puternica eliminare a sudorii, contribuind la restabilirea fortelor si la improspatarea si inviorarea organismului.

Calirea organismului.

Este un vechi adevar ca soarele, aerul si apa — aceste forte naturale, — sint cei mai buni prieteni ai omului. Folosirea soarelui, aerului si a apei ca factori naturali ai mediului, precum si combinarea lor cu exercitiile fizice, in scopul de a spori rezistenta organismului fata de actiunea nefavorabila a mediului fizic extern, poarta denumirea de calire.

Cu 30—40 de ani in urma, aparitia unei femei in costum de baie pe plaja provoca surprindere si stirnea curiozitate. Astazi insa, femeile moderne inunda tarmurile marii, malurile riurilor si strandurile, bucurindu-se din plin de energia datatoare de viata a aerului, soarelui si apei.

Aflindu-ne mereu in mediul aerian, ne supunem in. primul rind actiunii temperaturii aerului, apoi umiditatii si miscarii acestuia (vintul). Calirea cu ajutorul aerului se realizeaza descoperind partial sau total corpul (facind bai de aer). Este bine ca aceste bai sa se faca in miscare, cu ocazia gimnasticii de inviorare. in functie de temperatura aerului, baile de aer se impart in bai reci (10—14°), racoroase (14—20°), neutre (20—22°) si calde (22—30°). Este indicat a incepe calirea cu bai de aer cald si neutru, posibil in lunile de vara; la inceput baia de aer va dura 25—30 de minute, putind fi prelungita pina la 2—3 ore, in functie de felul in care o suporta organismul nostru.

Soarele este puternic izvor de sanatate.

Razele lui distrug bacteriile, imbunatatesc schimburile nutritive, creeaza voiosia si buna-dispozitie, contribuie la dezvoltarea armonioasa si la calirea organismului. Pentru baile de soare este preferabil un loc uscat si ferit de vint. Se recomanda sa stam in prealabil in costumul de plaja 10—15 minute la umbra. La inceput, pentru acomodarea cu soarele, se expune fiecare parte a corpului cite 2 minute. Durata generala a baii de soare nu va depasi 10 minute la inceput, pentru ca mai tirziu sa poata ajunge pina la 60 de minute. Dupa baia de soare este necesar un dus racoritor si apoi o scurta sedere la umbra, pentru a preveni moleseala ce apare adesea dupa expunerile la soare. Baile de soare au o actiune catalizatoare asupra unor fenomene fermentative din piele, contribuind in acest fel la pastrarea ei in cele mai bune conditii de elasticitate si integritate. Prin bronzare, datorita cresterii cantitatii de pigment colorat (melanina), pielea devine mai rezistenta fata de iritatiile ce s-ar putea produce tocmai printr-o expunere exagerata la razele solare.

Apa se foloseste pentru calirea organismului sub diferite forme si la temperaturi variate.

Ea actioneaza asupra organismului prin temperatura si, in parte, prin presiunea mecanica a stratului sau lovitura jetului. Dusul exercita asupra organismului un efect tonic, datorit tocmai acelei actiuni mecanice a tisniturii, completata, bineinteles, de temperatura apei, in special cind este rece.

Din punctul de vedere al temperaturii se deosebesc: baile reci (cu temperatura apei sub 26°), racoroase (de la 26 la 30°), neutre (de la 30 la 34°), calde (de la 34 la 37°) si fierbinti (peste 38°). Actiunea cea mai importanta pentru calire o au baile reci si racoroase.

Aspectul actiunii fiziologice produse de apa rece asupra suprafetei corpului este foarte caracteristic.

Ea provoaca intii contractarea vaselor periferice, gonind singele spre organele interne. Pielea devine palida si cu aspect de „piele de gaina”. Apoi apare senzatia de frig. Daca actiunea apei reci continua, organismul se acomodeaza, reactionind printr-o producere puternica de caldura. Inima lucreaza mai energic, vasele periferice se dilata si singele revine din nou la vasele periferice. Pielea se inroseste usor, aparind senzatia placuta de caldura. Aceasta reactie a pielii, insotita de jocul vasodilatator, ne da posibilitatea sa intelegem care este actiunea procedeelor de calire cu apa asupra organismului. Știind ca vasele periferice pot acumula mai mult de 30 % din cantitatea totala a singelui, este usor de inteles cit de puternic influenteaza asupra starii organismului actiunea repetata a apei reci, care transporta o mare masa a singelui de la piele spre organele interne si viceversa.Supunind formatiunile vasculare si nervoase ale pielii unei astfel de gimnastici, putem dobindi rezultate excelente de sporire a rezistentei organismului si de mentinere a tineretii lui.

Cel mai favorabil timp pentru baile de apa este dimineata, dupa gimnastica de inviorare. in cazul in care calirea cu apa se face pentru prima oara, se va incepe in lunile de vara sau toamna si se va continua si iarna. Cea mai potrivita temperatura a apei, pentru persoanele incepatoare, se considera temperatura neutra (30—34 ). Scazind treptat aceasta temperatura, se poate ajunge la 15—20°, conducindu-ne totdeauna dupa starea fizica personala.