Masajul intinereste
Masajul aduce si el o contributie de seama la mentinerea sanatatii, supletei si tineretii.
Masajul consta in prelucrarea sistematica a partilor moi ale corpului (piele, tesut subcutanat, tesut adipos, fascii, tendoane, capsule, ligamente), prin diverse procedee speciale, — manuale, mecanice si electrice —, care se executa in scop profilactic si terapeutic.
Masajul este extrem de eficace pentru combaterea obezitatii, fiind indicat in timpul tratamentelor de slabire; de asemenea, are un rol important si in lupta pentru preintimpinarea proceselor evolutive ale imbatrinirii.
Folosirea continua a masajului constituie un excelent mijloc de ingrijire a corpului, de cultivare a tuturor calitatilor fizice, de marire a capacitatii de munca si de combatere a oboselii. Masajul trebuie sa fie introdus in regimul de viata al oricarui om civilizat. El este recomandat de savanti, profesori si medici din intreaga lume, pentru orice domeniu de activitate care necesita eforturi fizice sau intelectuale, precum si pentru persoanele care duc o viata sedentara. Masajul stimuleaza cresterea normala si dezvoltarea armonioasa a corpului tinar, contribuind la realizarea si mentinerea unei tinute corecte si a siluetei ideale, invioreaza si intareste corpul adult, combate efectele sedentarismului si fenomenele oboselii.
Masajul are si efecte terapeutice
Masajul are si efecte terapeutice, fiind indicat de specialisti intr-o serie de maladii. Astfel se obtin rezultate satisfacatoare in tratamentul asociat al sechelelor leziunilor traumatice ale aparatului de sustinere si miscare, in anumite afectiuni reumatice, dureri lombosciatice, spondiloza, miastenii, atrofia musculara, in tulburari circulatorii, de nutritie, nervoase etc.
Procedeele tehnice care se folosesc in masaj constau in manevre variate ale mainilor, sub forma unor alunecari ritmice pe piele, apasari, stringeri sau stoarceri ale tesuturilor, lovituri usoare si vibratii, denumite in termen tehnic manevre de masaj.
Aceste manevre de masaj se impart in doua categorii:
- manevre de masaj principale
- manevre de masaj secundare (ajutatoare), in functie de efectul lor.
Manevrele de masaj principale:
- Eileurajul
- Frictiunea
- Framintatul
- Tapotamentul
- Vibratiile
Eileurajul rezida din alunecari ritmice aplicate pe suprafata pielii. Manevra aceasta se adreseaza in special circulatiei venoase. Sensul, directia, ritmul de executie, precum si presiunea miinilor sint raportate la topografia regiunii de masat, la particularitatile sistemului cardiovascular al persoanei si, bineinteles, la maiestria specialistului masor.
Frictiunea este manevra de masaj care consta in apasari pe suprafata pielii si asupra tesuturilor subcutanate, cu deplasari in sens liniar, circular sau in zigzag, in functie de cit permite elasticitatea pielii, pe un plan dur format din oasele scheletului.
Framintatul este o manevra care consta in apucari, stoarceri si ridicari ale tesuturilor de sub piele care sint practic prinse intre degete si radacina miinii masorului sub forme diferite: „in val”, „in cuta”, circular, serpuit etc. Aceasta este manevra de masaj cea mai potrivita pentru combaterea obezitatii, intrucit ea permite apucarea, ridicarea si stoarcerea planurilor profunde, a muschilor si a tesuturilor adipoase.
Tapotamentul este manevra care se executa cu degetele, cu palmele si cu pumnii. Se realizeaza prin lovituri usoare, ritmice, pe regiunile carnoase.
Vibratiile se realizeaza prin miscari oscilatorii, ritmice, presiuni intermitente ce se executa cu virful degetelor, radacina palmei sau intreaga palma si se aplica pe diverse regiuni si organe ale corpului.
Manevrele de masaj secundare sau ajutatoare:
- Cernutul
- Rulatul
- Presiunile
- Tractiunile si tensiunile
- Scuturarile
Cernutul este o manevra secundara care se executa cu palmele in caus pe brate, antebrate, coapse si gambe, constind in ridicari si presiuni de jos in sus, dinainte-inapoi si in sens lateral.
Rulatul consta in miscari dinainte-inapoi, prin presiuni rulate asupra partilor moi, bineinteles pe planul osos respectiv. Este o manevra ajutatoare analoga cernutului, dar care se executa cu palma si degetele bine intinse.
Presiunile se realizeaza prin apasari ce se executa cu palmele asupra unor portiuni ale corpului, in scopul descongestionarii, linistirii si destinderii.
Tractiunile si tensiunile sau, mai bine zis, intinderile si tensiunile sau arcuirile sint manevre secundare ce se folosesc foarte des in masajul articulatiilor, precum si al tesuturilor periarticulare. Prin tractiuni sau intinderi realizam o alungire a elementelor anatomice articulare si periarticulare; de asemenea, o largire a spatiului articular si o degajare de sub presiune a suprafetelor articulare. Pe segmentele articulare manevrele se executa prin intindere sau combinind tractiunea cu vibratii sau scuturari. Tendintele de scadere a mobilitatii articulare si tendintele de dezvoltare a unor procese patologice intra- si periarticulare se combat prin tractiuni. in scopul realizarii sau mentinerii unui grad normal de mobilitate, tensiunile constituie miscari pasive sau active care completeaza miscarile normale ale articulatiilor.
Scuturarile rezida in unele miscari ritmice si scurte ale segmentelor corpului pentru inviorarea musculaturii si pentru relaxare.
Masajul corporal se executa respectind cu cea mai mare strictete tehnica de aplicare, conditiile de igiena si indicatiile si contraindicatiile medicale. Tehnica manevrelor de masaj se modifica in raport cu scopul masajului, cu forma si structura regiunilor, a segmentelor si tesuturilor pe care vrem sa le masam. in cadrul masajului general se realizeaza o prelucrare a tuturor regiunilor si segmentelor corpului, terminindu-se eventual cu masarea cefei si a gitului. Un masaj partial se face, de obicei, in cazul cind urmarim sa combatem o oboseala locala sau regionala, survenita dupa un efort localizat. Masajul partial se foloseste cu rezultate foarte bune in scop estetic, atunci cind dorim sa modelam anumite segmente sau regiuni ale corpului.