Efectele binefacatoare ale masajului capilar!

Prin masaj se urmareste reglementarea secretiei glandulare, activarea circulatiei sanguine, dezvoltarea suportului muscular, ceea ce are ca rezultat o hranire corespunzatoare a parului. De asemenea, prin masaj se golesc glandele sebacee si sudoripare de deseuri si se accelereaza schimburile locale.Masajul se poate executa de preferinta pe parul uscat sau folosind anumite preparate. Este bine sa fie efectuat seara, mai ales dupa o zi obositoare, avind o actiune calmanta.Intensitatea masajului este in functie de natura parului si de starea sanatatii lui.In caz de seborce nu se va efectua masaj in regiunea temporala pentru a nu accelera fluxul sanguin si a nu excita secretia glandelor.

Parului gras ii vom efectua un masaj usor cu o lotiune speciala. Masajul parului uscat va fi realizat in profunzime, iar in cazul caderii parului se va renunta la masaj, o simpla aplicare a produsului folcsit in tratamentul respectiv fiind suficienta.

Cand trebuie executat masajul?

  • — se aplica ambele miini pe cap: mina dreapta in regiunea frontala, iar cea stinga in regiunea occipitala; degetele ramin fixate pe pielea capului
  • — sc efectueaza miscari de indreptare spre crestet, apasind energice asupra pielii;
  • — tot cu degetele bine fixate, se executa apoi aceleasi miscari avind insa miinile plasate pe partile laterale ale capului, deasupra urechilor
  • — cu degetele asezate in aceeasi pozitie, se executa apoi miscari circulare. Se desparte parul prin carari, asupra carora de o parte si de alta se executa o miscare de pliere, pina ce degetele se intilnesc, apoi mina stinga impinge pielea inspre ceafa, iar mina dreapta inspre crestet.

Masajul manual se termina printr-o scrie de miscari de mingiiere, care pornesc de la ceafa spre fiecare umar.

in acelasi scop poate fi folosit aparatul de inalta frecventa prevazut cu un pieptene, care va fi trecut prin par, efectuind miscari de la frunte spre ceafa si de la crestet spre timple sau aparatul electric vibrator cu care se imprima miscari vibratorii pe pielea

capului.

Masajul pielii capului

Periatul zilnic al parului nu trebuie neglijat!

  • Pentru raspindirea grasimii pe toata lungimea parului si debarasarea de praf, impuritati, precum si pentru aerisirea lui, parul trebuie periat.
  • Capul va sta aplecat in fata, iar miscarile vor porni de la ceafa spre virf, de la dreapta spre stinga si invers (fig. 70 a—c). Parul uscat va fi periat cu forta, atingindu-se pielea capului. Parul gras va fi periat usor pentru a nu provoca o excitare a secretiilor glandulare.
  • In seboreea grava periatul nu este indicat.
  • Parul decolorat, anemic va fi periat in profunzime, dar cu delicatete.
  • Parul gras poate fi periat prin introducerea degetelor de la mina stinga in par, iar cu mina dreapta executam periatul fara a atinge radacina.

Ondulatia permanenta

Parul are forma cilindrica. Pentru a fi ondulat, el trebuie lungit si turtit. Caldura anihileaza din elasticitatea parului, ceea ce ii dauneaza, acesta devenind mai putin rezistent, rupindu-se cu mai multa usurinta, luindu-i si din luciul natural. De aceea trebuie luata in consideratie natura parului. Cel aspru pastreaza un timp mai indelungat forma ce i s-a dat, dar se onduleaza mai greu fata de parul moale si elastic unde ondulatiile se obtin mai repede.

Ondularea parului consta in inmuierea acestuia, rularea pe bigudiuri, apoi uscarea. Ceea ce numim curent un simplu coafat este de fapt o operatie usoara, ale carei efecte dureaza un timp limitat.

Pentru o perioada mai lunga se practica ondulatia permanenta, care poate dura citeva luni si care cere o tehnica speciala, fiind de mai multe feluri: ondulatie permanenta la cald, la rece, calduta sau neutra.

Ondulatia permanenta se va efectua numai dupa ce au fost luati in considerare toti factorii, respectiv natura parului, starea de sanatate sau conditiile fiziologice, speciale ale persoanei etc. Daca firul de par nu este perfect sanatos, nu se va recurge la „permanent” decit dupa regenerarea si revitalizarea parului. Parului anemic, sensibil, friabil i se va aplica „permanentul la rece”. in timpul sarcinii, al ciclului, in convalescenta dupa anumite boli infectioase, in perioadele postoperatorii sau de cadere abundenta de par, in caz de depresiuni nervoase, in cursul unor tratamente cu coriicosteroizi sau antibiotice, in cazuri de migrene vor fi evitate „permanentele”.

Persoanele care isi decoloreaza parul vor evita permanentul imediat dupa decolorare. intre aceste doua operatiuni este necesar un interval de minimum 15 zile, in care parul va fi tratat cu produse revitalizante: lotiuni cu colesterol, vitamine, polen, laptisor de matca etc.

Ce trebuie facut dupa permanent?

Un tratament de revitalizare a parului este foarte indicat. in acest scop se va face o baie de ulei sau de plante dupa caz, mai ales daca parul a fost incretit prea tare. Daca parul este fragil se vor evita fixativele. De asemenea se poate adauga in apa de clatit parul citeva picaturi de ulei de ricin sau ulei de masline.