Gimnastica — intretinerea sanatatii si frumusetii

Practicarea gimnasticii are efecte favorabile asupra sanatatii organismului, ameliorindu-i principalele lui functii : respiratia, circulatia etc. Ea ne initiaza in tainele miscarilor ordonate si ale respiratiei, ajutindu-ne- sa ne mentinem supletea si frumusetea liniei trupului.

Una din formele cele mai raspindite ale gimnasticii este gimnastica de intretinere, recomandata zilnic. Cei mai numerosi adepti ai ei sint femeile. Practicarea acestei forme a gimnasticii impune vointa, perseverenta si dorinta gadita de a-ti mentine si intari sanatatea.

Iata cateva exercitii pentru mentinerea sanatatii :

  • Exercitiul 1. Tinand departat, un brat sus, celalalt pe linga trunchi : arcuirea bratelor inainte si inapoi cu inspiratie si expiratie cite doi timpi, apoi schimbam bratele. Repetam exercitiul de citeva ori cu pauze intre repetari.
  • Exercitiul 2. Șezand cu sprijin pe antebrate, picioarele Ia 45° (echer) : forfecari de picioare in plan vertical, coborarea si sprijinirea lor pe sol cu relaxare.
  • Exercitiul 3. Culcat inainte (cu fata in jos), cu o pernita sub abdomen, bratele incrucisate, fruntea sprijinita pe brate : forfecari de picioare in plan vertical.
  • Exercitiul 4. Ghemuit cu palmele sprijinite pe sol, pe bratele intinse : ridicarea in stind cu ducerea bratelor sus, pe virfuri, inspiratie, revenire la pozitia initiala cu expiratie.
  • Exercitiul 5. Șezind, miinile la ceafa, coatele mult spre spate, genunchii usor adusi, talpile sprijinite pe sol : ducerea bratelor lateral cu intinderea picioarelor, cu respiratie, revenire cu expiratie.
  • Exercifiul 6. Culcat pe spate, bratele sus, genunchii usor adusi, talpile sprijinite bine pe sol : ridicarea trunchiului cu ducerea palmelor la ceafa si inspiratie, revenire pe sol cu expiratie.