Ce fel de exercitii sa practicam?

Incepem cu ceva usor…

Specialistii recomanda urmatoarele exercitii:

  • Respiratia are un rol principal in toate exercitiile pentru bust. Deci se incepe cu un exercitiu de respiratie: picioarele indepartate, bratele tirtute de-a lungul corpului, se ridica bratele vertical, inspirand, apoi le readucem usor la pozitia initiala, expirind.
  • Dimineata si seara, cu fereastra deschisa, vom executa cateva miscari largi de respiratie, care ne vor ajuta la intarirea muschilor pectorali. Capul adus spre spate, bratele intinse spre spate, pieptul bombat in afara, inspiram adinc, apoi expiram brusc, destinzindu-ne si revenind la pozitia initiala.

Ce fel de exercitii fizice sa practicam?

Munca si odihna se conditioneaza reciproc, de aceea diferitele eforturi cer si odihna. Exercitiile fizice trebuie alese dupa specificul muncii. Vom antrena partile corpului neobosite, astfel daca muncim in pozitie sezinda. vom practica exercitii din pozitia stind in picioare; daca lucram in conditii de incordare nervoasa sau musculara, vom executa exercitii de relaxare si destindere. Pentru ca exercitiile sa ne invioreze, sa realizam in adevar o odihna activa, care sa nu ne oboseasca, vom incepe cu miscari usoare, pe care le vom intensifica treptat. Vom evita exercitiile grele si complicate, care supun organismul la efort fizic si incordare nervoasa.

S-ar putea pune problema, in ce masura sint totusi necesare asemenea exercitii in cazul in care in procesul muncii si in activitatea casnica depunem suficient efort fizic.

Sa ne gindim insa la vinzatoare, coafeze, medici stomatologi, farmaciste, care se pling de dureri ale picioarelor (umflarea picioarelor si gambelor), unele, capatind varice sau picioare plate. Oare munca lor fizica nu cere pe linga odihna si miscari, care sa activeze circulatia sanguina in membrele inferioare?

Alte persoane depun un efort fizic, dar unilateral si monoton, avind ca rezultat oboseala, supraincordarea nervilor si muschilor, care se poate transforma in surmenaj sau nevroza profesionala. O astfel de munca, realizata intr-ade- var cu efort fizic, nu cere totusi exercitii fizice speciale? Sa ne gindim la aceasta categorie de profesii: dactilografe, croitorese etc. care executa munci manuale de precizie si abilitate, acestea nu au stricta nevoie de exercitii fizice si de relaxare ?

Vorbind despre persoane care in activitatea lor profesionala lucreaza mult cu publicul, consideram necesare efectuarea unor exercitii de gimnastica faciala (mimogimnastica) al caror efect nu priveste numai prevenirea ridurilor, dar si destinderea muschilor fetii de atitea ori prea incordati si insotirea acestei destinderi cu zimbetul atit de necesar pentru mentinerea unei stari generale de buna dispozitie.

Daca sintem mai mult in contact cu publicul folosind mult miinile, in cazul cind constatam ca ele prezinta lipsa de elasticitate si suplete, pentru a le mentine articulatiile suple, si a combate anchiloza, cum si pentru a pastra flexibilitatea degetelor, se recomanda efectuarea de exercitii de gimnastica a miinilor.

Gimnastica de inviorare pentru toti (gimnastica igienica de dimineata)

Zi de zi, la o anumita ora, cind ne pregatim de plecare spre locul de munca sa ne rezervam 5 minute pentru exercitii de gimnastica de inviorare, asa numita gimnastica de incalzire, care sa ne faca mai vioi si mai plini de energie.

Gimnastica de dimineata, ajuta organismul sa treaca de la starea de somn, Ia „dispozitia de munca a sistemului nervos central. Prin „incalzire sunt antrenate diferite grupe musculare, ale caror impulsuri se transmit la creier, rezultatul fiind o intensificare a activitatii aparatului cardiovascular, a pla- minilor si altor organe.

De precizat, ca in cazul cind pe parcursul anilor nu am facut aceasta gimnastica de dimineata, ne vom consulta cu specialistii asupra exercitiilor eu care sa incepem si care sa fie adecvate starii noastre de sanatate. Indicatiile date la radio sau in diferitele manuale au un caracter general si trebuiesc adaptate starii fiecaruia.

Bonus de informatii!

Imbracamintea

Tinuta corpului, comportamentul la locul de munca, imbracamintea, trebuie sa evidentieze personalitatea noastra, desigur intr-un mod decent. Lucrind in birou, intr-un magazin sau intr-o fabrica, vom folosi o imbracaminte practica adecvata muncii, iar machiajul si coafura vor fi de asemenea corecte si discrete.

Unele recomandari privind imbracamintea:

  • — coloritul hainelor sa-l adaptam culorii pielii, care se defineste in functie de culoarea parului si a tenului, categoriile de baza fiind brunetele si blondele. Esteticienii dau unele indicatii privind coloritul hainelor si culoarea parului:
  • — pielea alba, culori indicate: albastru, galben;
  • — pielea foarte alba: rosu, bleu, galben, negru, verde si roz in culori pastel;
  • — pielea sidefata: bleumarin deschis, ciclamen;
  • — ten obisnuit: verde, roz;
  • — ten bronzat: vernil, gri spre verde.

Fortificarea organismului, o necesitate

Procesul de fortificare a organismului se impune astazi mai mult ca in trecut, datorita faptului ca tehnicizarea, automatizarea in plin progres a productiei, perfectionarea mijloacelor de transport, au redus la maximum miscarea, facindu-ne din ce in ce mai sedentari.

Pe de alta parte, realizarile tehnico-stiintifice moderne au creat pentru multi dintre noi mijloace de incalzire a locuintei si a locului de munca etc. Toate acestea au indepartat pe om de mediul sau natural de existenta, crein- du-i un mediu artificial la care trebuie sa se adapteze. Izolindu-se mereu de factorii naturali, organismul uman a devenit mai fragil, mai firav, mai putin rezistent la actiunea factorilor de mediu. Multi dintre noi apeleaza la consumul din ce in ce mai marit de medicamente, a caror actiune poate fi uneori contrarie scopului urmarit.

Se impune reintegrarea organismului in ritmurile normale, sa-l calim fata de factorii de tnediu, sa ne insusim metodele de calire, in care sportul, miscarea in aer liber si alergarea ocupa primul loc. Calire, inseamna si stimularea organismului prin variatii de temperatura, folosirea dusurilor reci, practicarea alpinismului si a drumetiei etc., la care se adauga respectarea normelor unei vieti rationale, sub raportul dintre alimentatia echilibrata si abuzuri, prin alternarea perioadelor de efort cu a celor de odihna si activarea organismului prin miscare.