GIMNASTICA

GIMNASTICA pentru gravide

ATENTIE!!! PE PIATA ROMANEASCA S-AU PUBLICAT MULTE CARTI, CD-URI, DVD-URI CARE VA „AJUTA” SA DESFASURATI UN PROGRAM PRENATAL LA DOMICILIU INSA ACEST LUCRU ESTE TOTAL CONTRAINDICAT. NICI UN PROGRAM DE GIMNASTICA GRAVIDEI NU TREBUIE FACUT ACASA FARA SUPRAVEGHEREA UNUI KINETOTERAPEUT SAU MEDIC. AVETI GRIJA DE SANATATEA DUMNEAVOASTRA SI A COPILULUI DUMNEAVOASTRA!

IN CADRUL CABINETELOR NOASTRE, SEDINTELE DE GIMNASTICA PENTRU GRAVIDE SE DESFASOARA SUB SUPRAVEGHEREA MEDICALA A UNUI KINETOTERAPEUT, SE LUCREAZA CU MAXIM 2 PERSOANE IN SALA (eficacitatea este mai mare in comparatie cu sedintele de grup unde nu se poate observa atent modul in care respira si lucreaza fiecare graviduta) SI SE ASOCIAZA DE OBICEI CU MASAJUL GRAVIDEI CARE ARE UN ROL EXTREM DE IMPORTANT IN PREGATIREA PSIHO-SOMATICA A GRAVIDEI.

Mentinerea unui tonus fizic si psihic bun usureaza atat sarcina cat si nasterea. Aceasta opinie s-a impus in dauna celei conform careia femeia gravida trebuie sa se odihneasca mult, sa doarma si sa manance cat pentru doi. Exercitiul fizic adecvat imbunatateste tonusul muscular, dar si aspectul fizic.

Asociat cu masajul previne aparitia varicelor, edmelor, vergeturilor. Exercitiile de respiratie pregatesc gravida pentru nastere, prin insusirea tehnicii de coordonare a ritmului respiratiei. Efortul fizic se face mai ales pe expir, spre deosebire de exercitiul efectuat in mod normal , in care efortul se face pe inspir. Programele prenatale pregatesc gravid pentru a se implica activ in procesul nasterii, pentru a pastra autocontrolul in acele momente. Astfel, travaliul va fi mai scurt si mai putin dureros, deoarece gravida invata sa-si contracte adecvat musculatura implicata in procesul nasterii.

De asemenea, scade riscul de rupturi la nivel perineal si de aparitie a hemoroizilor. Recuperarea post-natala este mult mai rapida la femeile care si-au tonifiat musculatura perineala. Programele prenatale ajuta gravidele sa-si mentina si greutatea optima. Aceasta creste in medie cu 12-15kg. Exercitiile sunt indicate in functie de conditia fizica de dinaintea sarcinii.

Exercitiile sunt diferite in functie de cele trei perioade ale sarcinii. In primul trimestru se fac exercitii usoare, mai ales exercitii de relaxare si respiratie. Se evita exercitiile in forta deoarece exista riscul de avort. Incepand cu trimestrul al doilea sunt indicate exercitiile care intaresc musculatura pelvi-perineala, abdominala si fesele. Acestea sunt foarte importante atat in mentinerea sarcinii cat si pentru o nastere usoara. Exercitiile se realizeaza numai sub supravegherea medicala a unui kinetoterapeut, cu masurarea permanenta a pulsului si tensiunii arteriale. Efortul se dozeaza astfel incat acestea sa nu depaseasca limitele normale. Exercitiile sunt contraindicate la pacientele care au placenta praevia, sangerari, anemii sau alte probleme de sanatate. In aceste cazuri se pot face exercitii pentru intarirea tonusului musculaturii perineale, acestea nepresupunand prea mult efort.

Gimnastica gravidei

are rolul de a antrena acele grupe musculare si ligamente care nu sunt incluse in exercitiile sportive obisnuite. Tocmai de aceea, nici la sportivele bine antrenate actul nasterii nu este mai usor decat la femeile care nu au o activitate fizica intensa. Exercitiile fizice usoare, neobositoare sunt considerate benefice in timpul sarcinii, deoarece imbunatatesc circulatia, va fac sa va simtiti mai bine si chiar sa suportati mai bine sarcina si nasterea. Atentie, gravida nu trebuie sa oboseasca prin gimnastica , ea trebuie sa se relaxeze. Exercitiile vor fi efectuate pe saltea, iar fereastra va fi tinuta deschisa pentru o buna aerisire a camerei. In timpul efortului fizic, femeia gravida nu trebuie sa poarte sutien, ochelari, pantofi, ci trebuie sa fie imbracata cat mai lejer.

Durata sedintei de gimnastica poate creste de la 20-30 minute la o ora, alternand cu momente de relaxare si de control al respiratiei. In medie, frecventa sedintelor este de 2-3 pe saptamana. Recuperarea post-natala se face numai cu acordul medicului ginecolog. Dupa o nastere normala, recuperarea poate incepe la 6-8 saptamani, prin exercitii usoare. Dupa o nastere prin cezariana, recuperarea incepe mai tarziu, aproximativ dupa 6 luni.

Exista mai multe tipuri de programe prenatale precum:

GIMNASTICA PENTRU GRAVIDE „LAMAZE”

care poarta numele cunoscutului obstetrician francez Fernand Lamaze, si consta in metode de control al durerii aparute in timpul travaliului cu ajutorul tehnicilor de respiratie.Se invata strategii simple de suportare a travaliului, inclusiv respiratia focalizata, miscarea si adoptarea diferitelor pozitii ce trebuiesc utilizate pe tot parcursul sarcinii.

GIMNASTICA PENTRU GRAVIDE „PILATES”

poarta numele lui Joseph Hubertus Pilates, inventatorul faimoaselor exercitii Pilates care au devenit o adevarata moda in randul vedetelor de la Hollywood, a propus un program prenatal care nu numai ca ajuta la mentinerea unei siluete armonioase, dar induce o stare de relaxare si stimuleaza activitatea fiziologica a celor mai importante sisteme din organism. Gimnastica pentru gravide „Pilates” este una dintre cele mai eficiente metode de redobandire a siluetei dupa nastere tonifiind musculatura si crescand mobilitatea articulara. Pilates este o metoda de gimnastica ce se bazeaza pe concentrarea eficienta asupra executiei miscarilor care sunt realizate lent, controlat si corelate cu respiratia astfel incat consumul energetic sa fie ponderat. Metoda Pilates tonifiaza musculatura in general, dar in special pe cea abdominala, imbunatateste mobilitatea articulara, dezvolta capacitatea pulmonara prin imbunatatirea respiratiei, ajuta sistemul limfatic si astfel detoxifierea organismului, inlatura durerile de spate prin corectarea posturii vicioase si reeducarea atitudinii posturale etc.

PUTETI OBTINE MAI MULTE INFORMATII ACCESAND DATELE DE LA SECTIUNEA CONTACT!